De geschiedenis van de Siberische Kat

De Siberische kat is een heel oud ras dat in geheel Rusland voorkomt en dus niet alleen in Siberië.
Gemiddeld worden de Siberen tussen de 12 en 16 jaar oud.

De Siberische Kat mag alle “Boerenkattenkleuren” hebben: black, black tabby, blue en blue tabby, red, crème, blue crème en silver.
Bij deze kleuren mag ook wit zitten. De Siberische kat mag ook een Colourpoint zijn.
Deze Colourpoints hebben een andere naam “Neva Masquerade”, vrij vertaald de “Gemaskerde Kat van de Neva”.
De Colourpoint dient blauwe ogen te hebben.

De Siberische Kat is een goed gebouwde en stevig gespierde halflangharige Kat. De kop is vrij groot, de wangen zijn krachtig en massief
en hij heeft een afgeronde snuit. Het voorhoofd is ietwat rond en hij heeft een stevige kin. De jukbeenderen zijn zwaar aangezet.
In de oren moeten pluimen groeien. Op de oortjes staan bij voorkeur ook haartjes, de zogenaamde Lynxpluimpjes.

De ogen zijn groot en licht schuin geplaatst en afgerond. De oogkleur mag groen, geel, oranje zijn, maar er mogen niet
meerdere kleuren voorkomen in een oog. De nek is tamelijk kort en gespierd en hij heeft een weelderige volle kraag.
Het lijf is middelgroot tot groot, met de poten vormt het een soort rechthoek. Dit houdt in dat de heupen en de schouders
op gelijke hoogte met elkaar zijn. De borst van de Siberische Kat is breed. Middellange, krachtige poten met ronde
voeten en tussen de tenen duidelijk zichtbaar lange haren, de zogenaamde sneeuwschoenen.

De staart dient teruggelegd over de rug tenminste tot de schouderbladen te reiken. De vacht is middellang tot lang
met dicht onderhaar en langer, waterafstotend, olieachtig dekhaar. Dit biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou.
De Poezen kunnen gerust 4 tot 6 kilo wegen, de Katers kunnen 6 tot 9 kg. zwaar worden. Zijn ontwikkeling is pas na 5 jaar voltooid.

De Siberen zijn goede klimmers en indien ze de mogelijkheid hebben buiten te zijn dan wordt hun vacht nog voller en mooier.
Ze zijn zeer aanhankelijk van karakter en vinden het heerlijk geknuffeld te worden. Siberen zijn zeer sociaal ingesteld en
kunnen prima overweg met kinderen, soortgenoten en anderen dieren.

Hypo-allergene vacht

De Siberische kat is één van de weinige rassen die een hypo-allergene vacht hebben.  Hypo betekend minder. De kans op een allergische reactie is dus vele malen kleiner. De meeste allergische reacties ontstaan door het proteïne Feld 1. Deze wordt aangemaakt in het speeksel van de kat maar is ook aanwezig in de vacht en urine van de kat. Katten wassen zich veelvuldig waardoor het speeksel opdroogt in onder andere de vacht en zich mengt met huidschilfers. Deze zeer kleine deeltjes komen in de lucht, zitten in het tapijt, meubilair en gordijnen etc. Iemand met een allergie die in aanraking komt met deze deeltjes (via huid of inademing) zal hierop reageren. Symptomen van allergie zijn bijvoorbeeld, niezen, waterige ogen, schrale keel en/of een loopneus.

Het proteïne Feld 1 is bij de Siberische kat in sterk verminderde mate aanwezig waardoor de mensen die allergisch zijn voor katten bij de Siberische kat veel minder kans hebben op een reactie. Dit houdt niet in voor de mensen die lijden aan lge "late trigger".

Hieronder het resultaat van een onderzoek in de Verenigde Staten van laboratorium Virginia - Indoor Biotechnologies waaruit is gebleken, dat de Siberische Kat inderdaad minder het Feld-1 proteïne heeft als andere rassen. Hiervan is een opsomming gemaakt met een duidelijke uitslag over welke katten meer het Feld-1 proteïne bezitten. De uitslag hiervan treft u hieronder.

Uit dit onderzoek kan dus worden afgeleid dat bij de ras onzuivere katten het  Feld-1 proteïne als hoogste word gescoord. En dan zie je bij de vrouwelijke Siberische Kat de laagste scoren, maar zolang er geen 0,0 staat is er dus een kans aanwezig dat mensen die allergisch zijn ook op deze minimale waarde kunnen reageren. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat men inderdaad minder reageert op de Siberische kat. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen inderdaad in veel mindere maten tot geen last hebben van een Siberische Kat dan bij een ras onzuivere kat.

Ik wil hierbij benadrukken dat het verschil tussen een poes en een kater dusdanig minimaal is dat het niet zo is dat er op een
Siberische poes minder gereageerd zal worden dan op een Siberische kater. Ten opzichte van een gemixt ras is het verschil namelijk
minimaal tussen een poes en een kater. Er is óf wel óf geen allergische reactie op een Siberische kat. Dit is dus niet afhankelijk van het
geslacht en hoeft uw keuze voor poes of kater niet te beïnvloeden!

Mocht u toch willen weten of u een allergische krijgt, bezoek dan een cattery meerdere malen. Het liefst een cattery met alleen Siberen en geen andere huisdieren. Dit om een optimale beoordeling te krijgen, zonder invloeden van andere huisdieren. Een allergie kan binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of zelfs pas de volgende dag. Zorg er voor dat indien u medicatie gebruikt dat u deze bij u heeft.

Copyright © 2015 Maine Coon Cattery Eagles Eye's . Designed by

Geslacht
Ras
afmeting is mg/g van monster
mannelijk
gemixt ras
62.831
mannelijk
Siberische Kat
2.001
vrouwelijk
Abbessijn
384,50
vrouwelijk
Siberische Kat
205,50

De Maine Coon
...........................................................
De Siberische Kat
...........................................................
Kater(s)
..........................................................
Poezen
...........................................................
Youngstars
...........................................................
Kastraten
...........................................................
Planning
...........................................................
Kittens
...........................................................
Offspring ...........................................................
Rauw voeren
...........................................................
Onze honden
...........................................................
Home       Over Ons       Nieuws       Links       Contact